A home staginggel kapcsolatban rengeteg tévhit kering. Most a leggyakrabban elhangzó kérdésekre szeretnénk választ adni:

 1. A home staging tényleg működik?

A válasz röviden: Igen! A home staging mindig működik!

Ki ne szeretne egy tiszta, rendezett, jól berendezett, értékes lakást vásárolni…? Azzal, hogy felkészítjük az ingatlant az eladásra, egy érzelmi kötődést alakítunk ki a potenciális vevőkkel. A lakást vásárlók nagyrésze az online világban keresi leendő otthonát. Egy eladó lakásnak nem elég a vevők figyelmét megfognia, de érzelmileg is meg kell, hogy érintse őket! Ha egy lakást felkészítünk az eladásra, akkor a lehető legszélesebb körben érjük el a potenciális vevőket, azaz így tudjuk a legtöbb vevőt elérni/megszólítani. Mindig jusson eszünkbe, hogy a lakáseladás egy verseny, ahol nekünk kell a legjobbnak lennünk! Az a cél, hogy kitűnjünk, megkülönböztessenek minket a „többiektől”.  Ha egy ingatlan tele van személyes tárgyakkal, színes falakkal az nagy eséllyel elvonja a vevők figyelmét, és nem látják meg a benne rejlő lehetőséget! A home staging megszünteti az összes zavaró tényezőt és az ingatlan tulajdonságaira irányítja a figyelmet/hangsúlyt. A semleges színek használatával, rendezett megjelenéssel, tisztasággal, funkciók helyes kijelölésével a potenciális vevők könnyebben tudják elképzelni a lakást mint jövőbeli otthonukat.

 1. A home staging olyan, mint a lakberendezés?

Nem, a home staging nem egyenlő a lakberendezéssel. Az alábbi táblázatban összeszedtük mi a különbség a home staging és a lakberendezés között.

HOME STAGING

LAKBERENDEZÉS

A vevő igényeire fókuszál

A tulajdonosra (a lakásban lakóra) van szabva

Az ingatlan adottságait emeljük ki

Egyedi elképzelések, igények

Szélesebb célközönség

A nagybetűs OTTHONT teremtjük meg a tulajnak

Vágy felkeltése, életérzés kialakítása

Napi szokások, rutin figyelembevétele

Szigorú költségvetési korlát

„Laza” költségvetési korlát

Gazdasági elemzést végzünk (befektetés megtérülés számítás)

A költségeket nem a megtérülés határozza meg, hanem az egyéni igények alakítják ki a tennivalók elvégzésének fontosságát

 

 1. Miért költsek arra a lakásra, amit úgyis eladok?

Mert a home staging eszközeivel értéknövekedést érünk el! Nem „céltalanul” költünk egy eladás előtt lévő lakásra, hanem alapos és részletes (piac-és gazdasági) elemzést követően határozzuk meg a stratégiánkat. Home stager-ként alapos ingatlanpiaci ismerettel rendelkezünk, tisztában vagyunk a trendekkel, a lakás árával, a megtérüléssel és a befektetett munka értékével. Teljesen tudatosan (tehát a magasabb ár és gyorsabb eladás érdekében) készítjük fel az ingatlant. Csak arra költünk, ami az eladást segíti.

 1. Miért kérjem home stager segítségét, nekem is jó érzékem van a lakás berendezéséhez, dekorálásához?

Biztosak vagyunk benne, hogy sok embernek valóban kiváló érzéke van a lakberendezéshez és kifinomult szépérzékkel is rendelkezik. Itt azonban meg is említenénk, hogy a szépség egy elég szubjektív dolog! Ami nekünk szép, még nem biztos, hogy a vevőinknek is az! Gondoljunk arra, milyen sokan szeretik például az élénk színeket a falakon, pedig ez sok esetben csak megzavarja az érdeklődőket. Egy semleges színválasztással már rengeteget tettünk, hogy egy szélesebb célpiacot szólítsunk meg. Ne feledjük el, más lakni egy lakásban és más eladni azt!

A lakásfelkészítés egy komplex folyamat, ahol fontos szerepet kap a piacismeret, célcsoport elemzés, marketing anyag összeállítása. Összefoglalva tehát, hiába van egy szépen berendezett lakásunk, ha az helytelenül van beárazva, rosszul van befotózva, vagy nem a megfelelő célcsoport igényei szerint  kínáljuk,

A home staging-nek az a célja, hogy magasabb áron, gyorsabb idő alatt találjon új gazdára a lakás, ehhez a „szépen berendezett” külső csak egy eszköz, önmagában még nem a sikeres eladás kulcsa!

 

 1. Miért fizessek a home staging tanácsadásért, ha egy ingatlanközvetítő ingyen is elmondja, hogy mit csináljak és tippeket is ad?

A home staging tanácsadás során részletes piackutatással, elemzésekkel és tényekkel támasztjuk alá a szükséges lépéseket a sikeres eladáshoz. A mi célunk az, hogy az elérhető legnagyobb haszonnal add el lakásodat, a legkevesebb idő alatt. Feltárjuk, hogy kik a versenytársak és mit kell ahhoz tenni, hogy az eladó ingatlan ne csak egy legyen az akár több száz/ezer hirdetés közül, hanem kiemelkedjen a piacon, ezzel versenyelőnybe kerülve.

 1. Biztos, hogy megtérül a home staging-re fordított idő, pénz és energia?

Igen. Minden eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy minden esetben érdemes egy eladó lakásra időt és/vagy pénzt, energiát áldozni mielőtt a piacra kerül. Ne feledjük, hogy minden eladó ingatlan más. Időnként elegendő, ha csak szépen kitakarítunk, elpakolunk, veszünk néhány új dekorációt és máris sokat tettünk a sikeres értékesítés érdekében. Néha pedig egy nagyobb lélegzetvételű (festés, néhány új bútor, dekoráció, stb.) lépés szükségeltetik ahhoz, hogy sikeres legyen az eladás.

Azt, hogy pontosan mennyit érdemes egy eladó lakásra költeni, azt a földrajzi elhelyezkedés (nem mindegy, hogy egy vidéki városban vagy az 5. kerületben van a lakás), a lakás állapota, a kínálat és nem utolsó sorban az ügyfél pénztárcája határozza meg.

Ne feledjük, hogy a home staging során nem a „tökéletesség” a fő cél, hanem hogy a befektetésünk megtérüljön! (Pl. lehet egy 50 ezer forintos csillár sokkal tökéletesebb lenne az adott lakásban, csak éppen eladáskor nem térül meg, így marad a 10 ezer forintos csillár az IKEA-ból ami új és dizájnos és meg is térül a befektetésünk )

 1. Van egy eladó lakásom. Nekem is szükségem van home staging konzultációra?

Ha szeretnéd stresszmentesen, magabiztosan, a legjobb áron, a leggyorsabb idő alatt és a legjobb formájában eladni a lakásodat, vagyis maximális haszonnal véghez vinni az értékesítést és érdekel, hogy ezért mit kell tenned akkor IGEN!

 1. A lakásfelújítás közepén járok. Mindenképpen fejezzem be a home staging tanácsadás előtt?

Home staging-ről jó állapotú lakások esetében beszélhetünk. Így a felújítást mindenképpen be kell fejezni, hogy a home staging-be belekezdhessünk. Természetesen a felújítás közben is tudunk segíteni, javaslatokat tenni a szükséges lépésekhez.

 1. Mit keresnek a vevők?

A felmérések szerint a vevők 70%-a jó vagy nagyon jó állapotú lakást keres. Szintén elmondható, hogy az ingatlan vásárlás a legtöbb esetben érzelmi alapon történik.  A vevők az „álomotthont” keresik. A legjobb adottságú, a legvilágosabb lakást keresik a pénzükért. A vevők „életérzést” akarnak venni nem pedig problémákat.

Gondoljunk csak bele, hogy amikor mi voltunk vevő pozícióban mi motivált minket? Mit kerestünk a „leendő” otthonunkban? Valószínűleg az a lakás lett a befutó, amit a leginkább el tudtunk képzelni mint otthonunkat és belefért a költségkeretünkbe!

A home stagingelt lakások jó és nagyon jó állapotú kategóriába tartoznak,, amelyek úgy kerülnek a piacra, hogy az eladás után a vevőnek abba már csak a bőröndjét kelljen behúzni!

 1. Hogyan válasszunk home stager tanácsadót?

A home staging megbízás a bizalmon alapszik. Olyan home stagert válasszunk, akinek meggyőzőek a referencia munkái, megfelelő tapasztalattal rendelkezik és nem utolsó sorban hitelesnek és szimpatikusnak találjuk! A megbízás során fontos a megbízó és a home stager közötti összhang, mivel hiszünk benne, hogy csak így érhetünk el kiváló eredményeket!

 1. Miért fessem ki frissen az ingatlanomat, ha a vevő nagy eséllyel átfesti majd?

Egy új festéssel (különösen előzőleg színes, sötét falak esetében) az eladó lakás életre kel. A frissesség, tisztaság, újszerű érzetét kelti az érdeklődőkben. Nem beszélve arról, hogy egy semleges színnel sokkal könnyebben azonosulnak a vevők. Könnyebben képzelik el így a lakást mint leendő otthonukat.

 1. Mi történik akkor, ha nem tetszik a home stager által javasolt/beszerzett bútor vagy dekoráció?

A home stager mindig körültekintően (alapos elemzés után) a megbízás céljához igazodva dolgozza ki a megbízó számára legideálisabb stratégiát, beleértve a megfelelő bútor kiválasztását is. A home staging szolgáltatás esetében nem az a lényeg, hoyg az eladó számára egy szép, tetszetős enteriőrt hozzunk létre hanem, hogy a legszélesebb VEVŐkör számára alkossunk egy olyan otthont, ahol el tudják képzelni életüket.

 1. Mennyi ideig tart felkészíteni a lakásomat?

Ez függ az elvégzendő munka nagyságától illetve, hogy a tulajdonos vagy a home stager végzi a felkészítést. Home stagerként mindig fontos, hogy a megbízási szerződésben előre meghatározott határidőn belül végezzük el a ránk bízott feladatokat.

 1. Benne lakok a felkészített lakásban az eladásig. Ez probléma?

Nem, semmiképpen sem probléma, de tény, hogy jár bizonyos kellemetlenséggel és igényel némi rugalmasságot is az eladók részéről.